Holesterīns ir mīksti, vaskaini tauki jeb lipīdi, kas ķermenim nepieciešami pareizai šūnu darbībai un audu atjaunošanās procesam. Tai pat laikā, pārāk augsts holesterīna līmenis var izraisīt aterosklerozi, nopietnas kardiovaskulāras saslimšanas un insultu.
Aptuveni 70% holesterīna sintezē aknas, taču vēl 30% holesterīna mūsu organismā nonāk ar pārtiku, piemēram, sviestu, trekniem sieriem, treknu gaļu, olas dzeltenumu. Holesterīna līmeni samazināt iespējams gan ar uztura, gan dzīvesveida korekcijām. Tiesa, lai saprastu pareizo rīcības scenāriju, vispirms jāveic asins analīzes.
Paaugstinātam holesterīna līmenim nav izteiktu simptomu, tāpēc tā noteikšanai jāveic analīzes. Pastāv virkne faktoru, kas var veicināt ātrāku holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Šī iemesla dēļ holesterīna pārbaudi jāveic vismaz reizi gadā, ja:
- Ģimenē jau kādam konstatēts augsts holesterīna līmenis vai sirds slimības;
- Ir liekais svars vai aptaukošanās;
- Ir citas blakus slimības, piemēram, diagnosticēts diabēts, nieru slimība, policistisko olnīcu sindroms, pavājināta vairogdziedzera darbība vai augsts asinsspiediens;
- Ir kaitīgi ieradumi – bieža alkohola lietošana vai smēķēšana;
- Ir mazkustīgs dzīvesveids.
Kā samazināt holesterīnu
Augsts holesterīna līmenis var būt iedzimts, taču visbiežāk tas ir neveselīga dzīvesveida rezultāts. Smagākos gadījumos paaugstinātu holesterīna līmeni mediķis var likt samazināt ar medikamentiem, taču būtiskus uzlabojumus var dot arī dzīvesveida maiņa. Pie tam šie vienkāršie ieteikumi nāks par labu arī ķermenim un tā labsajūtai kopumā!
Holesterīna samazināšanai palīdzēs gan sabalansēts uzturs, gan kaitīgo ieradumu atmešana un regulāras fiziskās aktivitātes. Ēdienkartes korekcijas, samazinot ar taukiem bagātu produktu patēriņu, ir viens no visefektīvākajiem risinājumiem. Papildu atbalsts organismam un cīņai pret paaugstinātu holesterīnu ir arī uztura bagātinātāji ar dabīgo statīnu monakolīnu K, polikosanolu, antioksidantiem un holīnu, kas normalizē lipīdu vielmaiņu.
Atslēga sirds veselības uzlabošanai – Vidusjūras diēta
Par sirdij īpaši draudzīgu tiek uzskatīta Vidusjūras diēta, kuras pamatā ir tradicionālie pārtikas produkti, ko lieto cilvēki Vidusjūras valstīs – Francijā, Spānijā, Grieķijā, Itālijā. Kā jau pirms ilgāka laika konstatējuši uztura zinātnieki, šo valstu iedzīvotājiem novēroti labāki veselības rādītāji un ir zems kardiovaskulāro slimību risks.
Vidusjūras reģiona ēdieni ir garšīgi, uzturvielām bagāti un tajos ir daudz optimālai organisma darbībai vajadzīgo šķiedrvielu, kā arī sirds veselībai nepieciešamo antioksidantu. Vidusjūras diēta paredz uzturā iekļaut daudz augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, pākšaugu, riekstu, sēklu un sirdij veselīgos nepiesātinātos taukus.
Vienlaikus, tās sekotājiem ieteikts uzturā ierobežot tādu produktu lietošanu, kuri satur neveselīgos ogļhidrātus, kas lielākoties atrodami dažādos našķos un uzkodās – miltu produktos, piemēram, baltmaizē un smalkmaizītēs, saldumos, ātrajās uzkodās. Jāizvairās arī no gāzētiem saldinātiem dzērieniem.
Pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var veicināt liekā svara zudumu un palīdzēt samazināt infarkta, insulta un 2. tipa cukura diabēta riskus. Šī iemesla dēļ Vidusjūras diēta bieži tiek ieteikta tiem, kuri cenšas uzlabot veselību un novērst kardiovaskulāro slimību riskus – tostarp paaugstinātu holesterīna līmeni, paaugstinātu cukura līmeni un palielinātu ķermeņa svaru.
Kardiologu rekomendēts uzturs
Vidusjūras diētas radīto ieguvumu sirds veselībai ir tik daudz, ka Eiropas Kardiologu asociācija kopš 2019.gada to iekļāvusi savās vadlīnijās un rekomendācijās pacientiem. Kādā pētījumā, kurā salīdzināta maztauku diētas un Vidusjūras diētas ietekme, secināts, ka Vidusjūras diēta efektīvāk aizkavē zema blīvuma lipoproteīna jeb sliktā holesterīna uzkrāšanos un artēriju aizsprostošanos, kas ir galvenais sirds slimību riska faktors [1]. Citi pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta var palīdzēt pazemināt diastoliskā un sistoliskā asinsspiediena līmeni, kas arī ir būtiski sirds veselībai [2].
Palīdz normalizēt arī cukura līmeni
Lietojot Vidusjūras diētas pamata produktus, var normalizēt arī cukura līmeni asinīs un mazināt 2. tipa diabēta risku. Vairākos pētījumos konstatēts, ka Vidusjūras diēta var samazināt cukura līmeni asinīs tukšā dūšā un uzlabot hemoglobīna marķiera A1C līmeni, ko izmanto ilgstošai cukura līmeņa kontrolei asinīs [3]. Pierādīts, ka Vidusjūras diēta arī samazina insulīna rezistenci, kas pasliktina organisma spēju izmantot insulīnu, lai efektīvi regulētu cukura līmeni asinīs.
Jaunums lipīdu kontrolei – unikāls dabas vielu preparāts
Rūpējoties par sirds un asinsvadu stāvokli, Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma ir radījis vērtīgu dabas vielu preparātu AteroLip® complex . Tā sastāvā ir dabiskais statīns monakolīns K, kas iegūts no sarkanā rauga rīsiem, no cukurniedrēm iegūts polikosanols, standartizēts olīvu (Olea europea) lapu sausais ekstrakts (aktīvā viela ir polifenols hidroksitirozols), aknu aizsargātājs jeb hepatoprotektors holīns, kas palīdz nodrošināt normālu lipīdu vielmaiņu, niacīns un vitamīns B12. Produkts pieejams 30 kapsulu un izdevīgajā 90 kapsulu iepakojumā.
*Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
1. Estruch R et al, Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.
2.De Pergola G, D Alessandro A. Influence of Mediterranean Diet on Blood Pressure. Nutrients. 2018 Nov 7;10(11):1700.
3. Martín-Peláez S et al. Mediterranean Diet Effects on Type 2 Diabetes Prevention, Disease Progression, and Related Mechanisms. A Review. Nutrients. 2020 Jul 27;12(8):2236.
Foto: Adobe