Kivi ir viens no augļiem, kurā ir visvairāk C vitamīna. Šis spēcīgais antioksidantu auglis satur vairāk nekā 20 svarīgas uzturvielas. Viens liels kivi satur 141 % no ikdienas ieteicamā C vitamīna daudzuma. Tajā ir maz kaloriju, bet daudz enerģijas, tādēļ ir lieliska izvēle cilvēkiem, kuri cenšas zaudēt svaru. Kivi ir ārkārtīgi veselīgs sirdij, pateicoties tajā esošajam augstajam kālija daudzumam. Pētījumos ir pierādīts, ka kivi samazina simptomus, kas saistīti ar augšējo elpošanas ceļu slimībām, gremošanas traucējumiem, piemēram, kairinātu zarnu sindromu, uzlabo holesterīna līmeni, īpaši, triglicerīdu līmeni, palīdz acu un redzes veselībai, un var pat uzlabot miegu.
1. Neticami augsts antioksidantu – vitamīna C un E avots
Viens no iemesliem, kāpēc kivi, neapšaubāmi, ir superauglis, ir tas, ka tajā ir augsts antioksidantu līmenis, kas cīnās ar brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem.
2. Palēnina novecošanos un uzlabo ādas veselību
Kivi augļa polisaharīdi spēj dubultot kolagēna sintēzi organismā, salīdzinājumā ar normāliem apstākļiem, kad mēs novecojam. Kolagēns ir galvenā strukturālā olbaltumviela mūsu organismā un veido lielāko daļu mūsu ķermeņa struktūras – ādu, kaulus, muskuļus, cīpslas, matus, zobus. Kolagēna sintēze organismā, sākot ar 25 gadu vecumu samazinās, un ir atkarīga no C vitamīna daudzuma organismā.
Kivi satur arī luteīnu, kas ir neticami labvēlīgs ādas veselībai, aizsargājot ādu no UV starojuma,
3. Uzlabo elpošanas ceļu veselību
Kivi un citi augļi ar augstu C vitamīna saturu tiek veiksmīgi izmantoti, lai ārstētu saaukstēšanos un elpošanas ceļu slimības.
4. Redzes un acu slimību profilaksei
Kivi satur luteīnu, kas var novērst daudzas acs slimības, tostarp ar vecumu saistītu makulas deģenerāciju. Luteīns spēj aizsargāt redzi, filtrējot kaitīgo ultravioletās gaismas UV starojumu. Kivi satur 171 mg luteīna vienā lielā auglī. Līdztekus luteīnam, kivi satur arī A vitamīnu, kas labvēlīgs optimālai acu veselībai.
5. Palīdz gremošanai
Vairāki pētījumi liecina, ka kivi palīdz mazināt komplikācijas, kas saistītas ar kairinātu zarnu sindromu, kā arī pie iekaisīgu zarnu slimībām.
6. Uzlabo sirds un asinsvadu veselību
Viens kivi dienā var nodrošināt mazāku insulta, asins recekļu un sirds un asinsvadu slimību risku. Kālijs palīdz pazemināt asinsspiedienu un mazināt nātrija daudzumu organismā, savukārt K vitamīns palīdz novērst kalcija palielināšanos artērijās, tādējādi samazinot sirdslēkmes risku. Kivi ir arī lielisks magnija, E vitamīna un vara avots, kas palīdz saglabāt sirds un asinsvadu sistēmu veselīgu.
Pētījumi apliecina, ka cilvēki, kuri regulāri ēd kivi, ir samazinājuši triglicerīdu līmeni par 15 procentiem, salīdzinājumā ar tiem, kuri kivi neēda.
7. Kaulu dzīšanai un uzturēšanai
Vitamīna K klātbūtne ir nepieciešama kalcija saistīšanai kaulos, tāpēc K vitamīna deficīts var būt ļoti bīstams. Pētījumi liecina, ka diēta ar lielu K vitamīna saturu var uzlabot kaulu veselību un samazināt ar kauliem saistītu slimību, piemēram, osteoporozes, risku.
9. Uzlabo miegu un veicina labāku atpūtu
Vēl viens kivi ieguvums ir tā serotonīna saturs. Ir pierādīts, ka kivi augļa serotonīns palielina miega ilgumu un miega efektivitāti attiecīgi par 13 procentiem un 5 procentiem.
10. Antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība
Gan zaļais, gan zelta kivi ir uzrādījuši pretsēnīšu un antibakteriālās spējas, vislielākā aktivitāte ir konstatēta tieši sēkliņās.
Kivi sastāvs
Viens liels kivi satur apmēram:
56 kalorijas
13 gramus ogļhidrātu
1 gramu olbaltumvielas
0.5 gramus tauku
2.7 gramus škiedrvielas
Vitamīns C – 84.4 miligrami (141 % DRD*)
Vitamīns K – 36.7 mikrogrami (46 % DRD)
Kālijs – 284 miligrami (8 % DRD)
Vitamīns E – 1.3 miligrami (7 % DRD)
Varš – 0.1 milligrams (6 % DRD)
Folskābe – 22.7 mikrogrami (6 % DRD)
*DRD – diennakts rekomendējamā deva.
Iespējamās blaknes
Kivi ir alerģisks auglis. Tas var radīt aleģiju bērniem. Cilvēkiem, kuriem ir alerģiju pret lateksu, kā arī augļiem, piemēram, avokado un banāniem, jābūt ir īpaši piesardzīgiem.
Cilvēkiem, kuri lieto beta blokatorus, ir jālieto kivi ar mērenību, jo auglī esošais kālijs var paaugstināt kāliju līdz līmenim, kas būs augstāk par veselīgo. Paaugstināts kālija daudzums var būt kaitīgs nierēm, īpaši tiem, kam ir nieru slimības.
Dažiem cilvēkiem kivi var palēnināt asins recēšanu, un tas var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēkus ar recēšanas traucējumiem. Ja plānojat veikt operāciju, vismaz divas nedēļas pirms operācijas ieteicams pārtraukt kivi lietošanu.