Lai arī sākam pierast pie Covid-19 un pat vairāk – daļai no mums ir izstrādājusies rezistence pret notiekošo, doma par profilaksi savas veselības labā ir iesakņojusies mūsu zemapziņā. Kādi palīgi profilaksei ir pieejami, kas spētu organismu sagatavot cīņai un, ja tomēr saslimstam, veicināt atlabšanu, konsultē gastroenteroloģe Zane Straume.
Viens no populārākajiem ārstu ieteikumiem ir pastiprināti lietot C vitamīnu vīrusu laikā. Tas ir pamatots ar pētījumiem, kas liecina, ka C vitamīns atvieglo atveseļošanos pēc Covid-19 vieglas un smagas formas. Piemēram, 2021. gada 18. janvārī Helsinku un Amsterdamas universitātes pētnieku publicētais pētījumu apkopojums apstiprina, ka C vitamīns palīdz organismam cīnīties ar iekaisumiem, kas var rasties arī šī vīrusa gadījumā.
Ar uzturu ir iespējams uzņemt apmēram 100 mg C vitamīna dienā, taču gada aukstajā sezonā deva ir jāpalielina, jo šim vitamīnam ir nopietna funkcija mūsu organismā – aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa, kā arī palīdzēt darboties imūnajai sistēmai.
C vitamīns tiek uzkrāts imūnajās šūnās, tas palīdz dzelzij un varam uzsūkties cilvēka organismā. Interesanti, ka lielākajai daļai zīdītāju C vitamīns veidojas organismā. Diemžēl cilvēkiem šis gēns, kas atbild par C vitamīna sintēzi, ir bloķēts, tādēļ mums C vitamīns ir jāuzņem papildus.
Tomēr gastroenteroloģe arī brīdina, ka skābe, ko izraisa pastiprināta askorbīnskābes (vispazīstamākā C vitamīna forma) uzņemšana, tāpat kā skābu produktu lietošana, maina pH līmenī gremošanas traktā. Šis process var izraisīt sāpes kuņģī un papildu kairinājumu, to ir īpaši svarīgi zināt cilvēkiem ar kuņģa problēmām. Tāpēc, uzņemot C vitamīnu papildus, būtu svarīgi pievērst uzmanību šim aspektam un, ja iespējams, izvēlēties bezskābes C vitamīna formu. Vēl, apskatot C vitamīna uztura bagātinātājus, tiek ieteikts pievērst uzmanību kombinācijai, ar ko ir bagātināts C vitamīns, piemēram, bioflavonoīdiem.
Kas ir bioflavonoīdi?
Tā ir ūdenī šķīstošu savienojumu grupa, kuru mēdz dēvēt arī par P vitamīnu, jo šī viela veicina labāku skābekļa un uzturvielu uzsūkšanos caur kapilāru sieniņām. Šie savienojumi ir atrodami augļos, dārzeņos, ogās un riekstos un aktīvi piedalās augu metabolismā. Šobrīd zinātnei ir pazīstami ap 6500 dažādu bioflavonoīdu. Tiem ir līdzīga ķīmiskā struktūra un bioloģiskā iedarbība, bet atšķiras intensitāte. Pazīstamākie no šīs dabisko savienojumu grupas ir kvercetīns, rutīns, hesperidīns, tangeretīns, diosmīns un narangīns.
Kāpēc kvercetīna uzņemšana vīrusu laikā ir tik svarīga?
Pēc 2020. gada jūnijā publicētajiem Eiropas un ASV slimnīcās un universitātēs notikušo pētījumu datiem, bioflavonoīds kvercetīns tiek uzskatīts par spēcīgu dabisku antioksidantu ar pretiekaisuma darbību. Pastāv uzskats, ka tieši kvercetīns ir galvenais elements Vidusjūras diētā, jo nodrošina sirds un asinsvadu aizsardzību. Šajos pētījumos ir apstiprinātas arī citas kvercetīna darbības, piemēram, trombocītu agregācijas kavēšana, lipīdu peroksidācijas inhibīcija, iekaisumu radošo vielu aktivitātes mazināšana.
Ņemot vērā šīs kvercetīna spējas un to, ka kopā ar bioflavonoīdiem ir ieteicams uzņemt arī C vitamīnu, jo tie veicina šī vitamīna absorbciju un vielmaiņu, pie viena aizsargājot C vitamīnu no izjukšanas un oksidēšanās, kā arī palīdzot C vitamīnam uzkrāties organismā, šis savienojums nonāca pētnieku rokās, sākoties SARS-CoV-2 koronavīrusa izplatībai.
2021. gada martā Benī Suefas Universitātes zinātniskajā žurnālā tika publicēti Ēģiptes zinātnieku pētījuma secinājumi, ka kvercetīns kopā ar C vitamīnu ir viens no kandidātiem medikamentu radīšanai, ko lietot profilaksei un saslimstot ar Covid-19. Pētnieku grupa veica molekulāro analīzi, izmantojot desmit galveno Covid-19 proteīnu trīsdimensiju struktūras, un novērtēja cilvēka šūnu mijiedarbības stiprumu ar katru no šiem koronavīrusa proteīniem, pievienojot kvercetīnu. Šī pētījuma rezultāti atklāj, ka kvercetīns traucē vīrusa saistīšanos ar cilvēka šūnām caur receptoru saistošo domēnu uz vīrusa smailes proteīna virsmas. Tieši šī proteīna daļa kļūst par kvercetīna mērķi, tāpēc koronavīruss tiek neitralizēts. Tomēr kvercetīns, saistoties ar vīrusu, neietekmē cilvēka ķermeni. Tādējādi šie rezultāti apstiprina, ka kvercetīns varētu būt efektīvs, lai novērstu koronavīrusa iekļūšanu cilvēka šūnās.
Bioflavonoīdi – rutīns un hesperidīns
Rutīns ir viens no vispopulārākajiem bioflavonoīdiem. Tas veicina C vitamīna uzsūkšanos gremošanas orgānos un tās uzkrāšanos audos, tāpēc, lai askorbīnskābi labāk izmantotu, to lieto vienlaikus ar dabas veltēm, kas bagātas ar rutīnu, piemēram, upenēm, mežrozīšu augļiem, citrusaugļiem. Rutīna galvenās funkcijas ir stiprināt asins kapilāru sieniņas un mazināt asinsvadu sieniņu caurlaidību. Tas spēj novērst un mazināt smaganu asiņošanu, kā arī organismā darboties kā antioksidants.
2018. gadā publicēti Dienvidāfrikas medicīnas un veselības zinātņu universitātes pētījumi liecina, ka rutīnam ir pozitīva ietekme uz centrālo nervu sistēmu, rutīnu iesaka uzņemt profilaksei pret tādām neiroloģiskām parādībām kā hipoksija. Tas tiek rekomendēts cilvēkiem pēc insulta, jo ir pierādīta loma sensomotoro spēju atjaunošanā pēc šāda smadzeņu bojājuma.
Arī rutīns tiek pētīts kā viens no potenciālajiem palīgiem pret SARS-CoV-2 vīrusu. Rutīns ir vairākās tradicionālajās pretvīrusu zālēs, kas Ķīnā tiek izrakstītas inficētiem pacientiem ar viegliem vai vidēji smagiem Covid-19 simptomiem.
Bioflavonoīds hesperidīns ir jau ilgu laiku pazīstams un lietots medicīnā kā augu izcelsmes pretiekaisuma darbības līdzeklis. Dabā tas ir sastopams citrusaugļos, piemēram, citronos un apelsīnos.
2020. gada nogalē publicēts Tantas Universitātes (Ēģiptē) zinātnieku pētījums atbild uz jautājumu, vai arī šis bioflavonoīds korelē ar Covid-19 vīrusa infekciju. Rezumējot šajā pētījumā iegūto, hesperidīns spēj traucēt vīrusa iekļūšanu organismā caur ACE2 receptoriem, uzlabot saimniekšūnu imunitāti, samazināt iekaisuma mediatoru izdalīšanos un tā aizsargāt pret plaušu artērijas trombemboliju.
Latvijā pieejams paaugstinātas iedarbības bezskābes C vitamīns LYL premium C, kas bagātināts ar bioflavonoīdiem – kvercetīnu, rutīnu un hesperidīnu.
- Īpaši izstrādātā LYLsmart™ tehnoloģija ļauj organismam uzņemt C vitamīnu pakāpeniski, 8 stundu garumā, tādējādi nodrošinot optimālu vitamīna līmeni asinīs visas dienas laikā.
- Lēnā absorbcija ļauj organismam šo C vitamīnu izmantot pilnvērtīgi un atbilstoši organisma prasībām, kā arī garantē uzņemtā vitamīna augstāko iedarbības efektivitāti.
- Pateicoties ilgstošai kapsulas izšķīšanai un bezskābes sastāvam, tiek novērsts kuņģa kairinājums un mazināta alerģiskas reakcijas iespējamība.
- 2 kapsulas satur 1004 mg C vitamīna.
Avots: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.559811/full
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01451/full
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/bioflavonoids
https://bjbas.springeropen.com/articles/10.1186/s43088-021-00107-w
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/6241017/
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X21991723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4246350/
Publicitātes foto